Compoñentes químicos das células


A célula é a unidade estrutural e funcional básica dos seres vivos. Están compostas por bioelementos e biomoléculas.
As biomoléculas están formadas por bioelementos combinados e poden ser orgánicas e inorgánicas.

Resultado de imaxes para biomoleculas

Biomoléculas inorgánicas: a auga

Resultado de imaxes para agua
A auga é a molécula máis abundante nos seres vivos e está formada por dous átomos de hidróxeno e un de osíxeno. Xeralmente, referímonos a ela por este nome cando está en estado líquido e é "unha das substancias químias máis investigadas, pero segue sendo unha das menos entendidas"(John Emsley, investigador).
Resultado de imaxes para water molecular structure
Ten moitas propiedades fisicoquímicas, como o seu gran poder disolvente (o que fai máis doado transportar os nutrientes e realizar as reaccións químicas do metabolismo celular).

Biomoléculas inorgánicas: os sales minerais

Resultado de imaxes para sales minerales
Os sales minerais son compostos fundamentalmente iónicos que poden ser insolubles en auga.
Os insolubles son útiles para formar estruturas esqueléticas, como o fosfato tricálcico (ósos) e o carbonato cálcico (cunchas dos moluscos e exoesqueletos dos crustáceos)e os solubles, entre outras cousas, regulan a acidez (pH) e a osmose e forman parte das clorofilas e participan nos procesos da fotosíntese.

CONCEPTOS

-Diusión: tendencia das partículas de soluto a distribuírse uniformemente no seo dunha disolución.
-Osmose: difusión a través dunha membrana impermeable que permite o paso do disolvente pero non do soluto.
-Disolución hipotónica: disolución menos concentrada.
-Disolución hipertónica: disolución máis concentrada.

Biomoléculas orgánicas: os glícidos

Resultado de imaxes para glicidos

Tamén chamados hidratos de carbono, están formadas por carbono, hidróxeno e osíxeno.


Teñen función enerxética, estrutural ou plástica. Hai distintos tipos:

  • Monosacáridos: son os máis sinxelos. Son doces, solubles, cristalizables, caramelizables con calor e redutores. Algúns proporcionan enerxia ás células (ex: glicosa e fructosa) e outras forman parte dos ácidos nucleicos (ex: ribosa e desoxiribosa).
  • Disacáridos: formados pola unión de dúas moléculas de monosacáridos. Ex: sacarosa, lactosa, maltosa,etc.
  • Polisacáridos: formados por milleiros de monosacáridos que se unes e que poden funcionar como reserva de enerxía ou formar estruturas.

CONCEPTOS

-Amidón: forma en que se almacenan as moléculas de glicosa (c. vexetal) e glicóxeno (c.animal).
-Celulosa: polisacárido estrutural máis importante e forma parte das células vexetais.

Biomoléculas orgánicas: os lípidos

Son insolubles en auga e desempregan importantes funcións. Están formadas por carbono, hidróxeno e osíxeno. Hai varios tipos:
  • Triglicéridos: formados por unha molécula de glicerina e tres de ácidos graxos. Almacenan gran cantidade de enerxía para as células.
  • Ceras: repelen a auga e serven de illante e protexen da humidade.
  • Fosfolípidos: conteñen ácido fosfórico. Forman parte das membranas celulares.
  • Lípidos isoprenoides ou terpenos: vitaminas A,E e K.
  • Esteroides: colesterol, vitamina D e hormonas sexuais.

Comentarios

Entradas populares de este blog

A división celular: mitose e citocinese

Estruturas e orgánulos da célula eucariota